Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Den Gamle By i Aarhus >  Indledning         Søg på sitet:
Aarhus-huse i Den Gamle By.  Indledning.Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
Peter Holm
Peter Holm
Peter Holm (1873-1950) var født i Aarhus. Han fik en uddannelse som lærer. Senere uddannede han sig til translatør i engelsk.
I 1894 blev han ansat ved skolevæsnet i Aarhus.
Han var bestyrelsesmedlem af Aarhus Museum, og som sådan fik han ansvaret for byens afdeling på Landsudstillingen i 1909.
Det var Peter Holms fortjeneste, at Borgmestergården blev målt op og flyttet fra Lille Torv til Landsudstillingen, hvor den husede den lokale udstilling.
Købstadsmuseet Den Gamle By
Peter Holm var historisk interesseret, og det var under arbejdet med Landsudstillingen, at ideen om Den Gamle By opstod.
Der var stor modstand mod tanken om et sådant friluftsmuseum, men Peter Holm var vedholdende, og i 1914 var museet en realitet.
Der blev fundet plads til museet i Det Jyske Haveselskabs Have, nu Botanisk Have.
Borgmestergården på Lille Torv.
Den 23. juli 1914 åbnede det med 3 opførte bygninger: Borgmestergården fra Lille Torv, Frands Hansens hus fra Mejlgade og det lille lysthus fra Vestergade.
Peter Holm var museets første leder og direktør.
Købstadshuse
Husene i Den Gamle By er bygninger, der oprindeligt har stået i danske købstæder.
Således er der 14 bygninger eller dele af bygninger/bygningskomplekser, der stammer fra Aarhus. Dertil kommer Fotoborgen fra Trøjborg, hvor facaden og enkelte udstillingsgenstande er brugt i 1974'er kvarteret og Jazzbar Bent J fra Nørre Allé, hvor både facaden og inventaret er anvendt også i 1974'er bydelen.
Den oprindelige placering
Med vores byvandring kommer du rundt til de steder i Aarhus, hvor bygningerne oprindeligt har stået. Turen foregår i sagens natur hovedsageligt i den indre by. Da husene blev bygget, fyldte byen ikke så meget. Indtil 1850 lå den ud til bugten og var afgrænset af Sønder Allé, Vester Allé, Nørre Allé, Nørregade og Knudrisgade (nuværende gadenavne). Kun Politikens pavillon og Fotoborgen lå uden for bymidten.
Marcus Bechs gård i Badstuegade.
Formål
Vores formål med denne tur har været at fortælle om livet i og miljøet omkring de bygninger, som museet gennem årene har hentet i Aarhus og genopført i Den Gamle By.
Mange af disse huse har fået en helt anden funktion i Den Gamle By, end de oprindeligt havde i byen.
Hovedparten er i bindingsværk, som du kan læse mere om her.
Billeder og kort
Som vanligt har vi lavet et turkort, der viser, hvor bygningerne lå i Aarhus. Vi har også markeret bygningerne på et kort over Den Gamle By, så man kan finde dem i købstadsmuseet.
Vi har taget billeder af alle bygningerne og af de steder, hvor husene lå. Vi har foto-manipuleret billederne så de gamle bygninger (forhåbentlig) ser ud som om, de stadig har deres gamle plads og kan ses i sammenhæng med vores moderne bybillede.
RIGTIG GOD FORNØJELSE !
Fotoborgen i Tordenskjoldsgade.
Bygningernes placering i Den Ganle By.
©