Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Vestre Kirkegård >  Monumenter/grave II / engelske og russiske grave         Søg på sitet:
Vestre Kirkegård.  Engelske og russiske grave. (5) og (6)Se turen på Kort    Gå til oversigten over Turforslag 
Engelske og russiske grave
Lige over for mindelunden for de savnede århusianere fra 4. julikatastrofen ligger engelske flyvere, der mistede livet omkring Århus under Anden Verdenskrig, begravet (5). Nogle få meter derfra ligger gravstederne for 2 russiske krigsfanger. (6).
Den første engelske begravelse (5)
Den 15. september 1942 blev den nedskudte Royal Air Force radiotelegrafist og skytte, canadieren W.F. Millerd, begravet på Vestre Kirkegård. Han blev skudt ned 16. maj ved Samsø. Hans lig var skyllet i land ved Hou.
Selv om der var tale om en fjende, iscenesatte den tyske besættelsesmagt en begravelse, der fulgte alle militære ritualer med militærorkester, æresskydning, jordpåkastelse af en tysk feltpræst og med kisten indsvøbt i det engelske flag:
    “Når døden indtræder, ophører fjendskabet”
lød det fra den tyske propaganda.
Byrådet sendte en krans, og dansk politi og den danske hær var også repræsenteret.
De følgende begravelser
De to næste begravelser fandt sted et års tid efter den 20. og 27. september 1943.
Det drejede sig om to - dengang ukendte - britiske piloter, der var drevet i land ved Odder. Denne gang skete det uden militære ceremonier, men gravene blev passet med blomster, som århusianske sympatisører lagde på gravene.
Senere blev yderligere otte engelske flyvere begravet samme sted. De sidste begravelser fandt sted kort før og efter befrielsen.
Da var det sårede, som døde af deres sår, og tre Royal Air Force flyvere, der styrtede ned på Koldbogård mark ved Egå den 28.april 1945.
Ehrenfriedhof
Tyskerne forlangte, at de tre englændere skulle begraves på deres egen soldaterkirkegård eller “Ehrenfriedhof” - i en særlig afdeling, de ville oprette for fremmede soldater, men det blev afvist af Begravelsesvæsenet, der ville begrave dem ved siden af deres landsmænd.
Tyskerne protesterede, men det blev, som Begravelsesvæsenet ville det; dog skete det uden højtideligheder.
Reginald James Allen
Mens danskerne fejrede befrielsen den 5. maj blev seks tyske ubåde sænket i Kattegat. Et engelsk bombefly blev skudt ned under angrebene.
Af bombeflyets 11-mands store besætning blev kun ligene af to omkomne bjerget. Den ene af disse, flight lieutenant Reginald James Allen blev den 10. maj begravet på Århus Vestre Kirkegård i den tyske soldaterfællesgrav sammen med ca. 100 tyskere fra angrebet på en tysk konvoj i Århusbugten ud for Helgenæs den 4. maj.

De engelske grave. Nr. 5 på turkortet.
Begravet igen
Da begravelsesvæsenet senere erfarede fejltagelsen, blev Allen gravet op en måned efter og begravet ved de øvrige engelske grave.
1.700 allierede flyvere mistede livet over Danmark i årene 1940 til 1945.
Et par britiske soldater blev siden begravet efter at være omkommet ved trafikulykker.
De britiske grave var oprindeligt markeret med hvide trækors, som er skiftet ud med hvide marmorsten.
Læs mere om de allierede flybesætninger her og her.
De russiske krigsfanger (6)
To russiske krigsfanger ligger begravet lige i nærheden af de engelske grave.
Der står to mindesten, som er sat op af den russiske ambassade i 1950.

De russiske grave. Nr. 6 på turkortet.
I 1946 havde en kreds af lokale århusianske kvinder - måske med tilknytning til Kommunistpartiet - allerede sat en mindesten op med de to russeres navne.
Indskriften lyder:
    “I ofrede livet for folkenes frihed”
Hent turen som mp3-fil på downloadsiden
©