Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Vestre Kirkegård > Monum/grave III >  Andre trossamfund         Søg på sitet:
Vestre Kirkegård.  Andre trossamfundSe turen på Kort    Gå til oversigten over Turforslag 
Andre trossamfund
Når man går en tur rundt på kirkegården, bliver det hurtig klart, at døden ikke står stille. Som besøgende bemærker man en række forandringer og forskydninger.
De traditionelle grave er suppleret med gravsteder af fremmedartet karakter. Nogle af gravstenene er også forsynet med andre skrifttegn end dem, vi plejer at se.
Ud fra princippet om, at kirkegårdene skal være begravelsesplads for alle borgere uanset religiøse tilhørsforhold, findes der også en muslimsk gravplads på Vestre Kirkegård.

Muslimske grave på Vestre Kirkegård.
Muslimsk gravplads (15)
Vestre kirkegård er en af 4 kirkegårde i Jylland, der kan tilbyde muslimske gravpladser.
De tre øvrige ligger i Vejle, Esbjerg og Ålborg.
I Århus har de muslimske gravpladser eksisteret siden efteråret 1987, hvor kirkegården rådede over 210 pladser. Området er senere udvidet og tæller nu 1000 pladser. De fleste muslimer ønsker endnu at blive begravet i deres hjemlands jord, men muslimske begravelsespladser i Danmark har formindsket antallet af personer, der ønsker at blive begravet i oprindelseslandet.
Der foretages omkring 50 muslimske begravelser i Århus om året. (2009)
Muslimsk begravelse
I muslimske lande er der ikke tradition for kistebegravelser. Den afdøde bliver først vasket og derefter svøbt i et hvidt ligklæde, en såkaldt kafan.
Liget placeres i graven liggende på højre side i direkte kontakt med jorden og med hovedet vendt mod Mekka, som det er foreskrevet i Koranen. Oven på den døde lægges enten brædder eller sten, inden graven kastes til.
Kistebegravelse
I Danmark bliver muslimer begravet i en kiste. Før selve begravelsen fjernes låget fra kisten, og den døde lægges direkte på jorden. Kisten sænkes ned over liget, men med bunden op, og kistelåget placeres dernæst oven på kistens bund.
Bortset fra kisten foregår begravelsen ellers som beskrevet ovenfor.
Gravfred
Der holdes en religiøs ceremoni inden jordfæstelsen. Kremering – og obduktion – accepteres i princippet ikke.
Ligesom jøderne lægger muslimer vægt på evig gravfred, men de kan i særlige tilfælde, som f.eks. pladsmangel, acceptere sløjfninger.
Alle gravstederne er anlagt, så de har den rigtige retning mod Mekka.
Mangfoldighed
De arabiske bogstaver, flagene ved gravstenene og kunstige blomster i stærke farver på nogle af gravstederne giver den muslimske afdeling et anderledes præg.
Ved nogle af gravene eller i afdelingen står plaststole opstablet og parate til at modtage familien, når den kommer på besøg med kaffekander, mad og søde sager.
Et traditionelt dansk besøg hos en afdød er almindeligvis af kortere varighed. Ved muslimske grave kan man konstatere, at familier i større grupper og i længere tid samles omkring et gravsted.
Hent turen som mp3-fil på downloadsiden
©